(15) - Big Apple, Day 1

27.07.2011 23:48

První den v NY jsme nechtěli strávit příliš akčně, spíš si město projít a zjistit alespoň základy o tom, jak vlastně funguje. Na příští 3 dny mám koupený New York Pass ze stránek https://www.newyorkpass.com/ Dnes jsme ho byli vyzvednout na Times Square. Ten je platný po 3 dny a umožňuje za vcelku rozumnou cenu vstup na více než 55 turisticky zajímavých míst. Abychom ho zbytečně nevyčerpali blouděním, tak jsme dnes spíše capkali po městě, což bylo trochu vysilující, ale vůbec ne špatné. Hned ráno jsme nakoupili snídani v nedalekém supermarketu, kde lze naprosto běžně koupit klasické sojové mléko v láhvi za stejnou cenu, jako normální kravské. Navíc nás prodavač totálně vysmál, ktdyž jsme se ho ptali na sojové mléko v prášku. To nikdy neviděl... Po snídani hurá do města.

První cesta vedla na Times Sqaure, kde jsme v prodejně Planet Hollywood vyzvedli naše čipové karty New York Pass. Od zítřka budou platné. V centru Mannhatnu je opravdu narváno. Po celý den, kdy jsme se tu pohybovali byla všude ohromná spousta lidí, mezi kterými jsme se museli neustále míhat. Po čase nám to již trochu lezlo na nervy a po prozkoumání několika extra hračkářství a filmových obchodů, jsme vyrazili obhlédnout ohromný Central Park. Neuvěřitelně velký park přímo ve středu Big Apple. Cestou jsme se ještě zastavili v Rockefellerově komplexu a navštívili v krátkosti i st. Patrick Church. Město je plné velkých náklaďáků, taxíků a žlutých autobusů. 

Central Park je ale o poznání klidnější a tišší. Všude je uklizeno, po parku běhají veverky, které se nám dařilo bez problému fotit. Hrají zde potulní muzikanti. Jedněm to šlo vážně báječně. Celý výlet do Central Parku byl vůbec opravdu pohodový. Po této zastávce v oáze velkoměsta jsme si na chvíli šli odpočinout do hotelu a cestou koupili pizzu k obědu. Odpoledne pak bylo ve znamení vybírání sim karty. Měli jsme na výběr operátora AT&T a Tmobile. Tmobile nakonec vyhrál a tak máme za $50 neomezené volání a sms + internet na měsíc. To není vcelku špatné. Za stejnou cenu bychom to v ČR určitě nepořídili. Zbytek odpoledne a večer patřili nákupu mých běhacích bot, protože jsem se zařekl, že tu budu každý den běhat, a návštěve jižního cípu ostrova, odkud jsme chtěli alespoň zahlédnout sochu svobody, což se nám podařilo. Teď už jsme ale na hotelu. Unavení, ucapkaní a uchození. Vždy, když jsme vylezli z metra, tak jsme usoudili, kterým směrem se vydat, ale někdo zákeřný nám vždy otočil celý NY o 180°, takže jsme se pokaždé vydali na nevhodnou stranu. Snad nám to zítra půjde lépe. V plánu je muzeum madame Tussauds, mrakodrap Emipre State Building, výstava Harryho Pottera a metropolitní muzeum umění..