(22) - Baltimore jak ho neznáme

06.08.2011 21:51

Probuzení v Baltimoru pro mě bylo těžké. Celou noc jsme měli puštěnou klimatizaci, takže moje dutiny byly bolavé a v hlavě jsem měla skřítka s paličkou, který s ní třískal všude kolem sebe. Snídaně to ale trochu zlepšila. Bylo tam toho k ní opravdu hodně. Maffiny, bagels, cornflakes, ovoce, ale hlavně vafle. Ty jsme si museli sami udělat v takové srandovní pánvičce. Pořádně jsme to neokoukali a tak jsme nepřišli na nejdůležitější věc. Naše vafle byla tvrdá a tmavá. Ale i tak s javorovým sirupem byla moc dobrá. Zítra už to nepopleteme a já se na ně moc těším. Po snídani nás čekala hromada prádla, kterou jsme museli vyžehlit, aby se pak paní uklízečka nelekla. 

Naplánovali jsme velký výlet po památkách a krásách Baltimoru. Nejdříve jsme došli ke St.Paul´s Church. Takový obyčejný americký kostel. Ale naproti němu jsme konečně narazili na dobrý obchod s potravinami. Zatím se nám nic takového nepoštěstilo. Zjistili jsme, že koupit si hezkou zeleninu a ovoce v normálním obchodě nelze. Ale tady ano. Jednoduše obchod na jaký jsme zvyklí od nás. Koupili jsme si oběd do batůžku a vyrazili putovat dál. 

Došli jsme k bazilice. Nejdříve se nám zdálo, že je zavřená, ale nebyla. Vešli jsme dovnitř a zůstali jsme stát s otevřenou pusou, jaká to byla krása. Jedna hodná paní nám dala plánek, abychom si to tam mohli sami pěkně projít. Nadchlo nás, jak to tam bylo celé takové světlé a něžné. Nikde žádná naše středověká tma, bylo to tam jak v nebíčku. Prošli jsme si kapli a vzadu za oltářem byly schody do sklepení. Tam byla vybudovaná další malá kaplička. Bazilika se nám moc zalíbila. Pepovi také, ale nejvíce byl odvařený ze záchodků, kterými je bazilika vybavena. Dokonce je uvidíte i na fotkách. Mě ohromili květiny a kupole na stropě. Potkali jsme tam velmi milého pána, kterým nám začal vyprávět o přestavbách baziliky. 

Další zastávka byla Inner Harbor. Z dálky jsme slyšeli moc pěknou hudbu a tak jsme šli za ní. Došli jsme až k takovému malému amfiteátru, kde jsme se pěkně usadili a zaposlouchali se do zpěvu čtyř mužů. No zpívalo jim to opravdu krásně. Poseděli jsme tam pěknou chvilku a moc si to užili. Poté jsme si šli projít přístav. Pepu naprosto ochromila středověká plachetnice i s kanóny. A jak si tam pěkně jdeme a rozhlížíme se po té kráse, najednou rána jak z děla. A ejhle ona opravdu z děla byla. Z jedné staré lodi vypálili dělovou kouli pěkně do vody. Všichni lidé na břehu se tak lekli, až nadskočili. Došli jsme až na Federal Hill Park, kam jsme se museli vyškrábat, protože to byl opravdu kopec. Rozhlédli jsme se pěkně po okolí a podívali se na nebe, kde se chystala pěkná bouřka. Pepa udělal ještě rychlé panorama Inner Harboru a opustili jsme park plný dalších děl a soch a zamířili se podívat do místního obchodního centra. Narazili jsme na obchod s botami. Jelikož včera jsem se musela rozloučit se svými žabkami a moc jsem po nich tesknila, tak jsem si zde našla jiné. A protože Američané mají rádi boty, tak na ně mají pořád srandovní slevy. A tak si kromě žabek odnáším ještě další botky. Místo jedněch žabek mám dvoje boty :-D. Pepa se připojil k internetu a po Skype si popovídal s maminkou. Vydali jsme se zpět do hotelu. Při příchodu začalo pořádně pršet. To jsme to pěkně stihli. Pepa dokončil svůj rozhovor s maminkou a teď musíme co naplánovat na zítra. 

PS.: Na videu můžete vidět zpívající 4teto. Pěkný poslech!

PSS: Věnujte zvýšenou pozornost malým nezbedným americkým zlodějkám :-).